28 april 2013

Hemmagjord mjöd,


Snart firar vi vappen och 1:a maj och som tidigare år håller jag
på med min hemmagjorda mjöd...
Att så njuta av ett glas mjöd och en struva,
det hör våren till.


Ännu ska de stå 1-2 dagar innan de är helt klara men lagom
till 1:a mah borde de vara klara...


Mjöd hemma hos oss:

8 liter vatten
1 kg farinsocker ( alt. 1/2 kg farinsocker&1/2 kg strösocker)
1 krm jäst (använder torrjäst)
Skalet av 4-5 citroner
Saften av citronerna
Russin ( ca 6 per flaska )

Häll sockret i ett ämbar, koka upp 2-3 liter vaten och häll över sockret.
Rör om tills sockret smälter och häll sedan över resten av vattnet. 
Lös upp jästen i en del av mjöden och häll sedan ner i resten. 
Tvätta citronerna skala dem, helst så tunt att det vita, beska inte kommer med. 
Lägg citronskalen i mjöden. Pressa saften ur citronerna och tillsätt även det i mjöden. 
Låt mjöden stå ett dygn i rumsvärme. 
Ploppa ner russinen i flaskorna och fyll sedan på med mjöd.
Låt stå ytterligare några dagar, i rumsvärme om det är bråttom annars i kylskåp.
Mjöden är drickfärdig när russinen flutit upp till ytan,
 men blir godare om den ännu står i kylskåp någon dag. 

1 kommentar: