5 mars 2019

Kaffetåren & Semmelpaj,



Kaffetåren - den bästa är af alla jordiska brycker.

Så stod det broderat på en duk hemma i barndomshemmet 
och visst kan man hålla med. Kaffe är väl nästan något av
 en nationaldryck. Idag är det då Fastlagstisdag och svängde 
ihop en semmelpaj dagen till ära. Första men inte sista
 gången jag gjorde denna ljuvligt goda paj!





S E M M E L P A J
Pajdeg:
120 g smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1 tsk mald kardemumma

Fyllning:
400 g mandelmassa
3 tsk mald kardemumma
1 msk vaniljsocker
150 g smör
2 msk vetemjöl
2 ägg
3 äggulor

Dekoration:
Vispad grädde
Florsocker
Mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten:

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg.
Överarbeta den inte. Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.

Fyllning:

Smält 50 g smör. 
Blanda ner kardemumman, rör om och låt stå ett tag.
Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt 
smör till en slät massa. Tillsätt smör&kardemummablandningen.
 Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. 
Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om 
till en slät massa.

Ta en form (ca 24 cm) och tryck ut mördegen i botten och 
upp ett par centimeter i dessa. Jämna till kanterna om du vill 
genom att skära av en bit med en kniv. 

Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Häll sedan i fyllningen och sätt in i mitten av ugnen i ca
 15-20 minuter. Låt svalna och toppa med vispad grädde.


 Sikta över florsocker och/eller kanel.




En skön Tisdag till dig och njut av semlan!

MALIN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar